dinsdag 31 december 2013

Angkor watte? (31/12)

Goeiemorgen, de wekker wekt ons samen met wat zon. Hmm, dat geeft direct een gezellig gevoel, zon om wakker te worden.

Na wat opzoekwerk, om bij de tempels te geraken, kunnen we vertrekken. Fietsen huren en ontbijt zoeken. Na een hele tijd fietsen, komen we een kraam tegen met iets wat op sandwichen lijkt. Tot je ervan eet natuurlijk. Het smaakt een beetje gek en er zit een gele vulling in. In mijn gebak zit er ook iets wit. Een soort slagroom precies. De koeken hingen gewoon in de zon. Dus de vulling dan maar niet opeten zeker! We hebben geen zin om nog eens ziek te zijn.

Verder op onze fietstocht komen we toch nog een kraampje tegen met gewoon droog brood. Oef! Dat smaakt toch wel ze!

Dan verder in de chaotische verkeersdrukte. Tot we een ticket moeten kopen (met onze foto op), waarmee we in de tempels mogen. 200 m verder in het ticketcomplex, aan de uitgang, staat er een controlepost om te zien of je wel echt een ticket hebt. Je verwacht dan dat je hier aan de inkom van een tempel bent, maar nee hoor! Je moet eerst nog zeker 15' fietsen voor je bij de dichtstbijzijnde tempel bent.

We gaan eerst naar de verste tempel: "Ta Prohm". Ik had er meer van verwacht. Maar gewoon al veel van gehoord en gezien, dus de verwachtingen lagen hoog. Nu, het is wel heel mooi hoor. Het is een tempel die overwoekerd is met bomen. De wortels zijn stilaan de tempel aan het verwoesten. Het hoofdgebouw van de tempel wordt momenteel gerenoveerd.

En dan hop, weer de fiets op. Even voorbij "Angkor Wat" rijden, om eerst de verdere "Angkor Thom"-tempel te gaan bezoeken. Mijn dag kan niet meer stuk. Het zit hier vol met wilde aapjes. Als ik wil zou ik ze kunnen aanraken, maar ze kunnen nogal agressief zijn naar het schijnt. We komen heel wat apen tegen. De mama's met hun kleintjes zijn echt zo mooi om naar te kijken! Maar we waren hier eigenlijk voor de tempels hé! "Angkor Thom" bekijken we van buiten. Sigi vertelt ook dat het van binnen minder de moeite is. En "Angkor Wat" moet ik toch zeker gezien hebben, voor het donker is.

We fietsen dan maar terug richting "Angkor Wat". Sigi merkt plots 2 grote olifanten op, met een houten gestel op hun rug. Je kan hier een ritje maken op een olifant. Ik moet terugdenken aan de info die Sigi over de olifanten gelezen heeft. Ze kunnen maar een gewicht van 80 kg dragen. En hier zitten al op z'n minst 3 volwassenen op en dat houten ding, waar de mensen in gaan zitten. Arme beesten denk ik dan! De olifanten zijn wel mooi en indrukwekkend. Zo dicht bij een olifant kunnen staan, het doet wel iets!

Mijn dag is al echt helemaal goed. Dan nog het geweldige "Angkor Wat" gaan bewonderen. Het is echt gigantisch groot! Knap hoe ze zoiets ooit hebben kunnen bouwen. Vroeger zal het waarschijnlijk nog veel mooier geweest zijn, want je ziet dat op sommige plaatsen nog vaag een tekening te zien is. Als we er een hele tijd hebben rondgelopen, zetten we ons op een klein bijgebouw en daar bewonderen we de zonsondergang. Jammer dat er wat wolken zijn, waar de zon eigenlijk in verdwijnt.

In het donker moeten we in de massale uitstroom terug richting onze verblijfplaats. Voetpaden zijn een extra stuk van de straat. Wij met onze fietsen het voetpad op, maar er rijden ons ook brommertjes voorbij. Hier kan en mag echt alles. Alleen stoppen doe je beter niet!

We brengen onze fietsen terug naar de verhuurplaats. Gaan nog eens lekker Khmer eten om ons nadien klaar te maken voor oudejaarsavond. Er is een jongen die Sigi kent en in Siem Reap woont. Hij wou met ons graag iets gaan drinken vanavond. We wachten meer dan 30 minuten op de afgesproken plaats en dan geven we het op. Het is er zo druk, iedereen komt naar de 'Pub Street'. De vriend van Sigi kon blijkbaar gewoon door de drukte niet op tijd geraken.  We tracteren onszelf dan maar een cocktail en nog een drankje. Dan is het tijd om af te tellen. We proberen naar de 'Pub Street' te gaan. Het is er echt een mensenzee, zelfs boven ons hoofd op de balkons. Er wordt afgeteld tot 24u en dan klinkt er gejuich en wordt er bier en andere drank in het rond gespoten. Er is ook vuurwerk, hoera! Zo dit was het dan! ;-) Wij druipen af, maar blijkbaar doen de meesten dit. Best grappig, in België begint dan nog maar het feestje.

Om het nieuwe jaar in te zetten, vinden we het gepast om een stukje pizza te delen en een speciale pannenkoek met banaan en Nutella. 2014 heeft alvast een lekker begin en smaakt naar meer! ;-)

Daarna snel onze rugzakken inladen en nog eventjes slapen, morgen moeten we helaas het mooie Cambodja verlaten om terug naar Thailand te reizen. :-(

Maar eerst nog een merry happy new year allemaal! (Om het op z'n Aziatisch te zeggen ;-) )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten